Miles Casa

Inspiring places to stay

Miles Casa Travel

Spain is a vast country with much to explore. Leave the beaten track and get inspired by the fully renovated finca “Ki2B”, near Lake Viñuela, in the village of Los Romanes, Andalusia.

Owners Bianca and Erik made their dream come true and transformed this finca into a stylish holiday home, which you can rent privately, for a stay with family and friends. And this is also the place where co-owner and hostess Bianca organizes yoga retreats, together with her team of professionals.

Info: ki2b.eu and reservations nice2stay.com. Instagram: @ki2b_

(The full article below is in Dutch)

 

(NL)

Spanje is een uitgestrekt land waar veel te ontdekken valt. Verlaat de platgetreden paden en laat je inspireren door de volledig verbouwde finca “Ki2B” vlakbij het meer van Viñuela, in het dorpje Los Romanes, Andalusië.

Eigenaars Bianca en Erik, maakten hun droom waar en toverden deze finca om tot een stijlvol vakantieverblijf dat u kunt huren voor een privévakantie, met familie en vrienden. En op deze locatie organiseert mede-eigenares en gastvrouw Bianca, samen met haar team van professionals yogaretreats.

 

© Foto’s: Peter Schoemans/ Tekst: Karolien Loix. 

Huis waar de ‘chi’ stroomt

De lente is het perfecte moment om naar Zuid-Spanje te reizen. Wij zijn dan ook dolenthousiast wanneer we een prachtig gerenoveerd vakantieverblijf ontdekken, de stijlvol ingerichte finca Ki2B in een minder platgelopen deel van Andalusië, de Axarquía met haar witte bergdorpjes. 

Dit is the place to be om echt te relaxen en te herbronnen! Zeker als we zien dat je de woning niet enkel kunt afhuren, maar dat er soms ook yogaretreats worden gehouden in beperkte groepjes. We schrijven ons meteen in.

De avond valt als we in Los Romanes arriveren, op drie kwartier rijden van Málaga bij het stuwmeer La Viñuela. Eigenares Bianca Harteman, die haar hart verloor aan Andalusië, heet ons warm welkom. Samen drinken we nog een kopje jasmijnthee op de patio onder een weids uitgestrekte sterrenhemel. En we hebben geluk als we voor het slapengaan een vallende ster zien, eentje met een lange staart die lang oplicht aan de hemel. 

Yoga met zicht op het meer 

’s Ochtends bij het openschuiven van onze kamergordijnen volgt de verrassing, het uitzicht is subliem! De woning, gelegen bovenop een heuvelrug, biedt uitzicht op het meer van La Viñuela en in de verte zie je de bergen. Die willen we zeker verkennen, want de Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama vormen één groot ongerept natuurpark.

Bij het ontbijt ontmoeten we enkele andere yoga-adepten die aan de retreat deelnemen. De toon wordt gezet met een gezonde start van de dag: pudding met amandelmelk, vanille en chiazaden. Hier wordt veel aandacht geschonken aan gezonde voeding: vers fruit, granen, huisgemaakte granola, yoghurt, verse geitenmelk, geitenkazen en vers biobrood van de bakker uit het dorp, het ontbreekt aan niets. Geserveerd in keramieken serviesgoed is dit een plaatje.

Mede-eigenares en gastvrouw Bianca Harteman is niet aan haar proefstuk toe, en dat merk je in alle details. Meer dan 21 jaar werkte ze in de gastronomie- en hospitality-sector.

Het was altijd haar grote droom geweest om een plek te creëren waar al haar skills zouden samenvloeien: een plek om te relaxen, te koken en te genieten, samen met het gezin, familie en vrienden; maar ook om deze beleving met andere gasten te delen. Samen met haar man, Erik, maakte ze die droom waar op het Andalusische platteland.

 

 

De Spaanse finca die Bianca en haar man Erik kochten vlakbij het meer van Viñuela, onderging een ware transformatie en werd omgetoverd tot een luxueus vakantieverblijf, waar Bianca 6 keer per jaar exclusieve yogaretreats organiseert, samen met een professioneel team.  Daarnaast is de finca ook in zijn geheel te huur voor een privéverblijf met vrienden en familie. 

Authenticiteit en een echt thuisgevoel zijn dé sleutelwoorden van het Ki2B-concept.

Ki2B ontleent zijn naam aan een woordspeling: ‘key to be’, de sleutel tot het zijn, maar het staat ook voor ‘ki’ of ‘chi’, wat levensenergie betekent en refereert naar een plek waar de chi stroomt.  De vakantiewoning is gebouwd op een landgoed van 10.352 m2, beschikt over een groot privézwembad en biedt veel privacy. Alle kamers, met uitzondering van één kamer, hebben een eigen badkamer. Het huis is opgebouwd in drie woonlagen en heeft een goede flow, zelfs bij volledige bezetting is er genoeg ruimte om je even af te zonderen. 

Altijd vakantie met een werelds interieur

Het wereldse interieur, met meubels uit verschillende windstreken en de vele reissouvenirs die Bianca en Erik verzamelden tijdens hun reizen, zorgt voor een ultiem vakantiegevoel. Bianca, die zelf plannen uittekende, moodboards maakte en de verbouwing op de voet volgde, koos voor het interieur resoluut voor natuurlijke materialen en kleuren. De inrichting van de finca startte met een partij oude Indische deuren van hout, die Bianca en Erik kochten, en die in het interieur niet alleen gebruikt worden als kamerdeuren, maar ook als tafelblad; voor de lange tafel onder de patio. De witgekalkte muren met organische alkoven passen perfect bij dit zuiderse interieur. En echte schoonheid zit ‘m vaak net in de imperfectie, zegt Bianca. Prachtig is dan ook de gecraqueleerde muur in een aardetint, die de toon zet in de grote leefkeuken. Een aantal interieurstukken, zoals de kast in de woonruimte, komen uit de groothandel van vrienden, Pagoda International in Hasselt, waar u zowel als professional als particulier terecht kunt (pagoda.be). De staan- en hanglampen van riet en zeegras en de spiegels, die zowel in huis als in de kamers terug te vinden zijn, zijn van Couleur Locale in Knokke (couleurlocale.eu). Ook de professioneel uitgeruste, houten maatkeuken is een ontwerp van de interieurarchitect van Couleur Locale.

Ons verlangen naar rust, natuur

en authentieke ervaringen is 

sterker dan ooit

Genieten met al je zintuigen

Met zacht belgerinkel worden we ’s ochtends gewekt om vóór het ontbijt deel te nemen aan een yogasessie. De intensieve yogatraining vliegt voorbij zonder dat we het beseffen. Ook in de yogastudio, waar grote ramen uitkijken op de vallei, geniet je optimaal van het uitzicht. Later die dag zullen we nog een Yoga Nidra of slaapyoga uitproberen, die erg ontspannend werkt en ons na het ontwaken duidelijk een energieboost geeft. 

Na een verkwikkende buitendouche – met zicht op de vallei, is het tijd voor een lekker ontbijt. In de keuken ontmoeten we Hilde, coach in het dagelijkse leven, die samen met Bianca met veel liefde gezonde gerechten bereidt.  Bianca en Hilde,  werken ook achter de schermen om altijd een aangename sfeer in huis te scheppen. Zo vinden we bijvoorbeeld elke dag een andere spreuk op het bord dat in de hal staat. En als de avond valt, worden alle kaarsen en theelichtjes aangestoken voor de sfeer.

Genieten is hier het codewoord. Als chefkok Léon, met wie Bianca samen ooit een restaurant uitbaatte, die avond voor alle gasten kookt, is het feest. Het menu, opgebouwd uit meerdere gangen, smaakt ronduit fantastisch. Ook de kookworkshop die Léon, samen met zijn vrouw Bieke, de dag nadien geeft voor het bereiden van de lunch, wordt met veel enthousiasme onthaald. Lekker gevarieerd en gezond eten, kan zelfs niet-vegetariërs onder ons overtuigen. 

Rust en natuurpracht 

We gaan op pad met Erik, die ons meeneemt om de omgeving te verkennen. En maken een fijne, geanimeerde rit met de 4×4, door glooiende, soms desolate landschappen, met hier en daar een wit dorpje dat opduikt in de verte. Tijdens uw verblijf, kunt u een gegidste tour boeken bij Trekking Aventura Romanes 4×4 (via de facebook- pagina). 

In deze streek vindt u veel olijfbomen, maar ook wijngaarden. En wijn, daar heeft Erik wel iets mee, want zijn familie heeft een jarenlange traditie en expertise in de wijnbranche. Erik, die in het dagelijkse leven een drukke job heeft, houdt van de rust en natuurpracht van dit stukje Andalusië. Daarbij is ook de ligging van de vakantiewoning een extra troef. Want of u nu van een zonovergoten terrasje aan de kust houdt, of van skiën in de bergen, hier kan het beide. Vanuit Los Romanes kunt u op zo’n goeie 20 minuten met de wagen de kust bereiken, Torre del Mar aan de Costa del Sol is het dichtstbijzijnde strand. Voor wie ’s winters graag skiet, de skipistes van de Sierra Nevada liggen op een goeie 2 uur rijden van de vakantievilla verwijderd. 

Als afsluiter bezoeken we het stuwmeer, het Embalse de La Viñuela, dat een oppervlakte van ± 5,65 km beslaat. Het is prachtig om te zien hoe het meer met het verloop van de dag van kleur verandert, van zacht- tot azuurblauw. Recreatief kunt u hier terecht om een zeilboot of waterfiets te huren of met een board SUP-yoga (Stand Up Paddling) te beoefenen op het water. 

Op de terugweg naar de villa gaan we langs bij de biobakker, waar voor het ontbijt dagelijks vers brood gehaald wordt. Deze bakker, die zonder fysieke winkel enkel brood op bestelling verkoopt, bewijst dat je met een goed product en zonder enige vorm van verspilling, een bloeiende business kunt uitbouwen. Voorts bezoeken we de artisanale geitenboerderij waar verse geitenmelk vandaan komt. En houden halt bij een groep ouderlingen uit het dorp, die buiten gezellig samenzitten. Ze plukken de gedroogde moscatel-druiven van de ranken, om er zelf een zoete likeurwijn mee te brouwen. We mogen proeven. Oud worden op deze manier, mooier kan het toch echt niet worden, besluiten we. Soms kom je op plaatsen waarvan de beelden en ervaringen je bijblijven. Was het de gastvrijheid, de ontmoetingen, de etentjes, de bijzondere locatie, de natuurpracht, …? Het was de totaalbeleving, de perfecte symbiose van al deze elementen. 

Door de Ki2B-eigenaars aanbevolen adresjes om te tafelen: 

Lekkers van de grill en uit de zee…

– Wandel de heuvel af naar restaurant Venta el Charco. Gegrild vlees is de specialiteit van het huis, in een gezellige sfeer met soms livemuziek. Een favoriet adres bij locals en vakantiegangers. Calle los Ventorros, 2, 29713 Viñuela.

– In vissersplaats El Palo vind je El Tintero, het bekendste visrestaurant van Málaga. In deze chiringuito (strandbar) eet je de lekkerste visschotels, aubergines en paella. Ook de service is een ongezien spektakel: obers prijzen als visverkopers hun waren al roepend aan, terwijl ze met borden langs de tafels lopen. Als een gerecht je kan bekoren, laat je dat de ober weten. De afrekening wordt gemaakt door het aantal lege bordjes op je tafel te tellen. facebook.com/eltinterorestaurante/

INFO Ki2B biedt yogaretreats voor een kleine groep deelnemers aan (max. 12 personen). Er is keuze uit verschillende programma’s. De lessen worden gegeven door gecertificeerde yoga-instructeurs en coaches.Per dag zijn er 2 sessies voorzien, pranayama-yoga, waarbij de ademhaling centraal staat, en meditatie. Gezonde maaltijden (vegetarische en veganistische gerechten) en een vuurceremonie als afsluiter van de reis zijn inbegrepen in de prijs.
Daarnaast is de vakantievilla met zwembad te huur voor een privévakantie, met familie of vrienden.  De woning is uitgerust met alle comfort, er zijn 7 kamers, 6 badkamers, een volledig geëquipeerde keuken, buitenbarbecue, wifi, TV en Sonos-installatie. De slaapkamers hebben bedden met kwalitatieve matrassen en linnen beddengoed, voor een optimale nachtrust. Ook in de koudere maanden kunt u hier verblijven, in het hele huis is verwarming en er zijn 2 openhaarden.
Het vakantieverblijf heeft een eigen schoonmaakservice, conciërge en is kind- en baby- vriendelijk. Ook gepersonaliseerde services zijn mogelijk, zoals een oppas voor de kinderen, een privéchef die voor u kookt of een kookworkshop geeft (enkel na reservatie).

Meer info via ki2b.eu en boekingen via nice2stay.com. Instagram: @ki2b_ 

PRAKTISCH

De luchthaven van Málaga ligt op 60 km van het vakantieverblijf.
De beste reistijd om naar Andalusië in Zuid-Spanje te reizen is van april t.e.m. oktober. Meer info en reisadvies: andalucia.org en spain.info.

ZEKER ZIEN IN DE OMGEVING

• La Cueva de Nerja (op 35 km) zijn kalksteengrotten met een gangenstelsel van bijna 5 kilometer. Tijdens het bezoek ontdek je rotstekeningen, die tussen de 42.300 jaar en 43.500 jaar oud zijn.  cuevadenerja.es.

•Badstad Nerja aan de Costa del Sol telt vele gezellige visrestaurants. In het historische centrum geniet je van het zicht op zee vanaf het Balcón de Europa. nerja.tips

•Ontdek het Alcazaba-fort en het Teatro Romano in Málaga (op 50 km). Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Picasso-museum en het museum Carmen Thyssen (carmenthyssenmalaga.org), gehuisvest in het Palacio de Villalón, een oud Moors paleis.

•Avonturiers kunnen hun hart ophalen tijdens een adembenemende wandeling van 4 uur van Canillas de Aceituno naar El Saltillo, in het natuurgebied van Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. Enkel als je geen hoogtevrees hebt! malaga4you.be/wandelroutes/el-saltillo-wandelroute-in-canillas-de-aceituno/

•Een bezoek aan de natuurgebieden rondom Los Romanes, met gids, kun je boeken bij Trekking Aventura Romanes 4×4 via hun facebookpagina.

•De stupa van Kalachakra en het boeddhistische centrum Karma Guen is een echte aanrader. Vanuit Los Romanes  bereikbaar via een wandeling van 8 km door prachtige natuur.  Bij helder weer zie je de zee.

Als alternatief voor de wagen kunt u met de hogesnelheidstrein vanuit Málaga naar Sevilla reizen. 

EXTRA ADRESSEN

. Chef Léon en zijn vrouw Bieke openden in Riogordo hun eigen B&B. Voor wie graag eens bij Casa La Quinta gaat tafelen (op 15 km van Ki2B-villa), reserveren kunt u via de Facebook-pagina van Casa La Quinta. 

.Op wintersport in Andalusië?Aan de voet van Granada kunt u skiën en snowboarden in de skigebieden van het hooggebergte Sierra Nevada (op 156 km). Het skigebied telt meer dan 100 km aan pistes. Het seizoen loopt van december tot maart, februari is de maand bij uitstek, met de meeste sneeuwzekerheid en kans op een wit, ondergesneeuwd dorp. Wenst u ter plekke te overnachten? Hotel El Lodge Ski & Spa is een echte aanrader (ellodge.com). 

 

Enkele bijschriften bij de foto’s:

.De inrichting van de finca startte met een partij oude Indische deuren van hout die Bianca en Erik kochten, en die niet alleen gebruikt worden als deuren in de finca, maar ook als tafelblad, voor de lange tafel onder de patio. 

.Het is heerlijk vertoeven op het riante buitenterras, dat voldoende zon- en schaduwplekjes biedt. Luxueuze bamboe ligbedden en loungestoelen nodigen uit om even te verpozen bij het zwembad. De kaarsenhouders zijn originele, oude tempelstenen.

.Onder het rieten dak tafelen we tot de zon ondergaat, en genieten we van de topgerechten die privéchef Léon – met wie Bianca ooit een restaurant uitbaatte,  voor ons heeft klaargemaakt. In de spreuk die op het bord staat zit een waarheid: “De beste therapie in de wereld is een time-out met je vrienden.”

.De finca, gelegen boven op een heuvelrug, biedt uitzicht op het meer van La Viñuela en in de verte zie je de bergen. 

.Comfort en luxe staan centraal bij Ki2B. Luxueus beddengoed van 100% linnen, zacht badlinnen en kwaliteitsmatrassen, zorgen voor hotelcomfort en een zalige nachtrust. 

De luchtige jurken van 100% linnen, die door het hele team (de Ki2B-angels) gedragen worden, zijn eveneens te koop voor gasten. 

.Co-eigenares  en gastvrouw Bianca Harteman maakte samen met haar man Erik haar droom waar. Bianca, die meer dan 21 jaar in de gastronomie- en hospitality-sector werkte, is met dit project niet aan haar proefstuk toe. Authenticiteit en een echt thuisgevoel zijn dan ook dé sleutelwoorden van hun Ki2B-concept.

.Ook in de yogastudio en de privévertrekken van Bianca en Erik kijken grote ramen uit op de vallei en het meer.

.Bianca, die zelf plannen tekende, moodboards maakte en de verbouwing op de voet volgde, koos voor het interieur resoluut voor natuurlijke materialen en kleuren. 

.Een kraakvers ontbijt met lokale producten: vers fruit, granen, huisgemaakte granola, yoghurt, verse geitenmelk, geitenkazen en biobrood van de bakker uit het dorp.

.De finca werd met veel oog voor detail gerenoveerd. De hanglampen en spiegels in de gastenkamers zijn van Couleur Locale in Knokke (couleurlocale.eu).

.De professioneel uitgeruste maatkeukens met houten deurtjes, in het gastenverblijf en in de privévertrekken  en de gekalkte muren met organische alkoven zijn helemaal in stijl en passen perfect bij dit zuiderse interieur.

.De finca, gebouwd op een landgoed van 10.352 m2, beschikt over een groot privézwembad en biedt veel privacy.  De woning is privé te huur of je kan er deelnemen aan een van de yogasessies die Bianca samen met haar team organiseert.